HATÁRZÁRRAL KAPCSOLATOS VÁLTOZÁSOK

Nem kellett sokat várni, szeptember 4-én máris bevezettek néhány módosítást a határzárral kapcsolatban. Jelen cikkünkben a fontosabb változásokra fogunk kitérni.
ÜZLETI UTAZÁSOKRA VONATKOZÓ SZABÁLYOK
Ha a Magyarországról történő kiutazás célja olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy ilyen esetben tesztet sem kell elvégezni, és karanténba sem kerül az ember.
Ugyanígy, ha a Magyarországra történő beutazás olyan üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.
KORONAVÍRUS-TESZTRE (PCR Teszt) VONATKOZÓ SZABÁLYOK
A korábbi szabályozás a házi karantén alóli felmentés kritériumaként határozta meg a 2 negatív PCR tesztet úgy, hogy a 2 teszt között legalább 48 óra teljen el. Az új szabályozás értelmében az első PCR tesztként azt a vizsgálatot is figyelembe kell venni, amelyet valamely schengeni térségbe tartozó országban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Kanadában végeztek el, és annak eredményét az érintett magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja. Ez tulajdonképpen arra szolgál, hogy akinél külföldről érkezve nem áll fenn a fertőzés veszélye, hamarabb tud „szabadulni” a kötelező karantén alól.
SPORTESEMÉNYEKRE ÉS KULTURÁLIS RENDEZVÉNYEKRE VONATKOZÓ SZABÁLYOK
Magyarországon megrendezésre kerülő sportesemény, valamint kulturális rendezvény nézője Magyarországra beléphet. Ilyen esetben a néző az ország területére való belépéskor vizsgálaton eshet át, amelynek a tűrésére köteles, belépéskor köteles felmutatni a sporteseményre, vagy kulturális rendezvényen való részvételére feljogosító jegyét, valamint igazolja, hogy a belépést megelőző 3 napon belül, 1 alkalommal elvégezték rajta a PCR tesztet, amelynek eredménye negatív lett. Az igazolás magyar vagy angol nyelvű okirattal egyaránt lehetséges. Az az illető, aki az országba sportesemény, vagy kulturális rendezvény látogatása céljából bejöhet, 72 órán belül köteles az országot elhagyni. (Tehát kb. 3 napig lehet ilyen ürüggyel Magyarországon tartózkodni)
( kép forrása: m.hirstart.hu )
Jelen cikkünk kizárólag a Magyar Közlönyben közzétett jogszabályváltozás összefoglalását tartalmazza, nem minősül jogi tanácsadásnak és nem helyettesít egyéb hivatalos eljárást!

Szóljon hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.