KORLÁTOZÁSMENTES KIUTAZÁS AUSZTRIÁBA

2020. október 17-én új rendelet lépett hatályba Ausztriában, melynek célja, hogy az oda beutazás feltételeit – így a Magyarországról történő belépést is – rögzítse és tisztázza. Éppen ezért mi is összeszedtük nektek a legfontosabb információkat, melyek segítségével tájékoztatni szeretnénk benneteket a múlt hét szombattól érvényben lévő rendeletről.
A Magyarországról Ausztriába történő belépés jelenleg érvényes feltételei a következőek:
Az Ausztriába való belépés csak akkor korlátozásmentes – így tehát nem kerülünk karanténba és nem köteleznek COVID teszt elvégzésére, vagy az elvégzett teszt bemutatására -, ha az az ország, ahonnan belépünk – így jelenleg Magyarország is – korlátozás nélküli országnak számít. Arról, hogy Magyarországon kívül jelenleg mely országok számítanak korlátozás nélküli országnak, illetve hogy a kiutazáskor Magyarország ilyen országnak minősül-e még, többek között a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi… oldalról tájékozódhatunk.

Mindig ellenőrizzük az aktuális szabályozást és a tartózkodási ország besorolását határátlépés előtt! Az Ausztriába történő határátlépés során továbbá valószínűsítenünk kell azt is, hogy az azt megelőző 10 napban nem jártunk korlátozás nélküli országban, hitelt érdemlő módon igazolnunk azonban nem kell (pl. igazolás).
Ha a fent tárgyalt két feltétel (korlátozásmentes országból történő belépés 10 nap + valószínűsítés) egyidejűleg nem teljesül, 72 óránál nem régebbi negatív tesztet tartalmazó igazolással lehetséges a beutazás, ennek hiányában tíz napos karanténba kell vonulni, ebben az esetben tehát már nem korlátozásmentes a belépés.

A kiadott rendeletben találhatunk továbbá általános kivételeket is a korlátozás alól. Ez alapján a kivételek a következők:
1. 10 éves kor alatti gyermekek
10 éves kor alatti gyermekek mentesülnek a COVID-Teszt kötelezettség alól
2. Az Ausztrián keresztül történő átutazás megállás nélkül korlátozások nélkül lehetséges
3. Egészségügyi ellátás
Egészségügyi ellátás céljából beutazhatnak korlátozás nélkül az osztrák állampolgárok, továbbá mindazok, akik kötelező egészségbiztosítással rendelkeznek Ausztriában és azok is, akiket orvosi okokból egy meghatározott osztrák egészségügyi intézményben kell kezelni. Az e célból beutazókkal egy fő kísérő is beutazhat. A belépéskor be kell mutatni a halaszthatatlan orvosi kezelésről szóló igazolást.
4. Családi események
A rendelet megkülönbözteti az
– előre látható (tervezett) -,
– és az előre nem látható, halaszthatatlan
családi eseményt.

Mindezek értelmében a beutazási korlátozások nem érvényesek előreláthatatlan és halaszthatatlan családi okból történő beutazás esetén (pl. súlyos betegség, haláleset, temetés, születés, ápolás/segítségnyújtás). A budapesti Osztrák Nagykövetség honlapján található tájékoztatás értelmében előre nem látható, halaszthatatlan, családi jellegű, különösen méltányolandó okokat az Ausztriába való beutazáskor történő ellenőrzés során igazolni kell.
A tervezhető családi okból (pl. születésnap, esküvő, keresztelő) céljából történő beutazásra az általános szabályok vonatkoznak, amelyet részletesen kifejtettünk cikkünk elején. Az ezzel kapcsolatos további információkat német nyelven az alábbi rendeletben találunk: https://www.bmeia.gv.at/…/Einreise-Verordnung_BGBL_II…

Egyéb kivételek a korlátozások alól

Többek között áru- és személyszállítás, halaszthatatlan állatgondozás, halaszthatatlan mezőgazdasági tevékenység, tranzit a feltétlenül szükséges megállással, rendszeres ingázás munkavégzés, tanulmányok folytatása vagy céljából vagy családi okból, repatriáló járatok személyzete tagjaként történő beutazás.

Kép: MTI/Krizsán Csaba

Szóljon hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.