Munkahelyi adatvédelem

Használhatom a Facebookot munka közben? – Belenézhet a munkáltató a privát dolgaimba a munkahelyi gépen? – Használhatom a céges laptopot otthon? – Kötelezhet erkölcsi bizonyítvány benyújtására a munkáltató? – Felszerelhet-e kamerákat a munkáltató?

Mai cikkünkben a munkahelyi adatvédelem témakörében szedtük össze nektek a legfontosabb tudnivalókat.

A munkahelyi adatvédelem szabályozásának magját alapvetően az Európai Uniós GDPR rendelet és a Munka Törvénykönyve adja. Első sorban azt érdemes tudni, hogy rendkívül szigorú a szabályozás, ami nem is csoda, hiszen elég érzékeny területről van szó.

Nem is gondolnánk, de amikor a munkáltató kamerákat szerel fel a munkahelyen és megfigyeli az egész napos munkavégzést, vagy amikor figyelemmel kíséri levelezőfiókunkat, valójában személyiségi jogunkat korlátozza. A személyiségi jog korlátozásával kapcsolatban azt fontos tudni, hogy kizárólag akkor kerülhet rá sor, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos. A személyiségi jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról, továbbá szükségességét és arányosságát alátámasztó körülményekről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatni kell.

Így tehát amikor a munkáltató kamerákat szerel fel, előzetesen írásban kell értesítenie a munkavállalót. Feltétlenül szükséges, és általában arányos is, ha a munkavállaló egy ékszerboltban dolgozik – és az ott lévő nagy értékű ékszerekre és a biztonságos munkavégzésre tekintettel– kamerát szerel fel, amellyel egyben a munkavállaló tevékenységét is megfigyeli.

FONTOS! A Munka Törvénykönyve tiltja, hogy a munkavállaló személyiségi jogáról általános jelleggel, előre lemondjon! NE írjunk alá tehát olyan nyilatkozatot, amelynek köszönhetően például a munkáltató bármikor felszerelhet kamerát a beleegyezésünk nélkül!

„A munkáltató beszerelhet kamerát a munkahelyi öltözőbe?”

Mint már azt említettük, a munkáltató kizárólag a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból szerelhet fel kamerát. A munkahelyi öltöző bekamerázása nemhogy nem függ össze a munkaviszony rendeltetésével, de szigorúan tilos is! Mindenképpen kérjünk szakértőtől segítséget, ha ilyet tapasztalunk!

„A munkáltató nem tiltotta meg, hogy magáncélra is használjam a céges laptopot, ezért rendszeresen használom, érhet emiatt baj?”

A válasz: sajnos igen. Főszabályként elmondható, hogy a céges számítógépek magáncélú használatához a munkáltató kifejezett engedélye szükséges, így, ha nem lett megbeszélve, hogy „otthon” is használhatjuk, akkor az azt jelenti, hogy nincs rá jogosultságunk. A hallgatás nem beleegyezés!

„Állásinterjú előtt lecsekkolhatja a Facebook profilom a munkáltató?”

Igen, a munkáltató leellenőrizheti a Facebookon található, nyilvános közzétételű adatokat, ezért fontos a megfontoltság, amikor közzéteszünk információkat magunkról a különböző közösségi portálokon. Ennek az indoka a munkáltató jogos érdeke, hiszen fontos felmérnie a kockázatot, ami egy nem megfelelő munkavállaló alkalmazásában rejtőzhet.

„Követelheti-e a munkáltató azt, hogy emailen küldjem el neki az erkölcsi bizonyítványom szkennelt másolatát, illetve készíthet-e a munkáltató másolatot az erkölcsi bizonyítványomról?”

A válasz: nem. A munkáltató kizárólag arra jogosult, hogy személyesen megtekintse az erkölcsi bizonyítványt, de már arra nem jogosult, hogy arról fotót/ másolatot készítsen. Ráadásul az e-mailen történő elküldés esetén fennállhat a hamisítás kockázata is. Végtére is, nem kerül sokba kitörölni egy – két nem tetsző sort 🙂

„Facebookozhatok munka közben?”

Alapvetően a munkáltató döntése, hogy engedélyezi-e a különböző közösségi oldalak használatát munkaidőben. Egyes kutatások szerint sokkal hatékonyabbak azok a munkahelyek, amelyek ésszerű keretek között engedélyezik az ilyen oldalak használatát, mint amelyek nem, egyszerűen azon okból kifolyólag, hogy ha jól érzi magát a munkavállaló, jobb eredményeket ér el.

Ha azonban engedélyezi a munkavállaló a közösségi oldalak használatát, akkor annak tartalmára vonatkozóan nem terjed ki ellenőrzési joga, magánéletünkbe nincs betekintése joga! Éppen ezért veszélyes – még ha számos előnnyel is jár – megengedi a munkahelyen a közösségi oldalak használatát.

„Egészségügyi alkalmassági vizsgálat – a munkáltatónak a betegségeimre vonatkozó adatokat is be kell mutatnom?”

Nem. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat kizárólag azt a célt szolgálja, hogy kiderítse, hogy az adott munkát elvállalni szándékozó alany fizikai – vagy éppen mentális – okból alkalmas-e az adott munkakör végzésére. Így tehát kizárólag arról kaphat tájékoztatást a munkáltató, hogy az adott személy alkalmas-e az adott munka végzésér. Azzal is fontos tisztában lenni, hogy az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot kizárólag egészségügyi dolgozó végezheti, és a munkáltató képviselője szigorúan nem vehet részt a vizsgálatnál!

„Átvizsgálhatja a munkáltató a csomagomat/ ruházatomat a munkahelyre beérkezéskor/munkából hazamenet?”

Erre a választ a vagyonvédelmi szabályozás körében találjuk. Alapvetően csomagot vagy ruházatot átvizsgálni akkor lehet, ha fennáll a szabálysértés vagy a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja. Így például, ha ruházatunkba rejtett számítástechnikai eszközök kilógnak a zsebünkből, az megalapozza az átvizsgálást.

„Köteles vagyok-e alávetni magam a munkahelyen alkohol vagy drogtesztnek?”

A munkahelyi drogtesztelésről – ha az a munkakör sajátosságaiból nem adódik, például a katonák esetében – általánosságban elmondható, hogy az csak a munkavállaló hozzájárulásával történhet, és kizárólag szakértő végezheti. Azonban semmi nem zárja ki azt, hogy a munkáltató orvoshoz küldjön bennünket a munkavégzésre való alkalmasság megállapítása érdekében, amely már okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Alkohol tesztnek alapvetően kötelesek vagyunk alávetni magunkat, azonban ezzel a munkáltató nem élhet vissza! Nem irányulhat az alkoholteszt elvégzésére kötelezés a munkavállaló zaklatására!

„A munkaviszony megszűnését követően mi történik a régi levelezőfiókommal? A volt főnököm nyugodtan végig olvashatja az összes emailt?”

Az erre a kérdésre adott válasz hasznos lehet mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. Alapvetően az a legjobb megoldás, ha a munkaviszony megszűnését követően az adott email címre a továbbiakban nem teszik lehetővé a kimenő és a bejövő levelek forgalmát. A levelezést kifejezetten tilos a felettes részére továbbítani, így a kérdésre adott válasz nemleges, a volt főnök jogszerűen nem olvashatja végig a korábbi levelezést! Sőt, a munkahelyi levelezőprogramban tárolt privát levelezést sem olvashatja el a munkáltató.

Azonban ne feledjük, hogy a munkaviszony megszűnését követően is terhel minket a titoktartás, külön titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül is! Nem mentesít a munkaviszony megszűnése!

„Otthoni és távoli munkavégzés megfigyelése – A koronavírus idejére mindenkinek otthoni munkavégzést rendeltek el. Megfigyelhet-e az interneten keresztül a munkáltató?”

Az effajta megfigyelés alapja a munkáltató jogos érdeke lehet, hiszen hogyan máshogy teljesíthetné a munkáltató a munkavégzés-ellenőrzési kötelezettségét, ha semmilyen ellenőrzési lehetősége nincs, ha otthoni vagy távmunkavégzésre esik a szó? Így tehát igen, megfigyelhet a munkáltató, az már más kérdés, hogy az jogos, vagy nem. Így egy esetleges sérelem esetén mindig fontos az esetről esetre történő megvizsgálás. Így például általában nem lehet jogos alap a billentyűzet vagy az egérmozgás megfigyelése, a munkavállaló tartózkodási helyének megfigyelése – különösen a munkaidő lejártát követően -, de a képernyőfelvételek sem.

Reméljük, hasznos információkkal szolgálhattunk! Kérdésed van? Ne habozz, írd meg nekünk!

—Jelen cikk nem minősül jogi tanácsadásnak és nem helyettesít egyéb hivatalos eljárást!—

Szóljon hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük