Munkahelyi adatvédelem

Használhatom a Facebookot munka közben? – Belenézhet a munkáltató a privát dolgaimba a munkahelyi gépen? – Használhatom a céges laptopot otthon? – Kötelezhet erkölcsi bizonyítvány benyújtására a munkáltató? – Felszerelhet-e kamerákat a munkáltató?

Mai cikkünkben a munkahelyi adatvédelem témakörében szedtük össze nektek a legfontosabb tudnivalókat.

A munkahelyi adatvédelem szabályozásának magját alapvetően az Európai Uniós GDPR rendelet és a Munka Törvénykönyve adja. Első sorban azt érdemes tudni, hogy rendkívül szigorú a szabályozás, ami nem is csoda, hiszen elég érzékeny területről van szó.

Nem is gondolnánk, de amikor a munkáltató kamerákat szerel fel a munkahelyen és megfigyeli az egész napos munkavégzést, vagy amikor figyelemmel kíséri levelezőfiókunkat, valójában személyiségi jogunkat korlátozza. A személyiségi jog korlátozásával kapcsolatban azt fontos tudni, hogy kizárólag akkor kerülhet rá sor, ha a korlátozás a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból feltétlenül szükséges és a cél elérésével arányos. A személyiségi jog korlátozásának módjáról, feltételeiről és várható tartamáról, továbbá szükségességét és arányosságát alátámasztó körülményekről a munkavállalót előzetesen írásban tájékoztatni kell.

Így tehát amikor a munkáltató kamerákat szerel fel, előzetesen írásban kell értesítenie a munkavállalót. Feltétlenül szükséges, és általában arányos is, ha a munkavállaló egy ékszerboltban dolgozik – és az ott lévő nagy értékű ékszerekre és a biztonságos munkavégzésre tekintettel– kamerát szerel fel, amellyel egyben a munkavállaló tevékenységét is megfigyeli.

FONTOS! A Munka Törvénykönyve tiltja, hogy a munkavállaló személyiségi jogáról általános jelleggel, előre lemondjon! NE írjunk alá tehát olyan nyilatkozatot, amelynek köszönhetően például a munkáltató bármikor felszerelhet kamerát a beleegyezésünk nélkül!

„A munkáltató beszerelhet kamerát a munkahelyi öltözőbe?”

Mint már azt említettük, a munkáltató kizárólag a munkaviszony rendeltetésével közvetlenül összefüggő okból szerelhet fel kamerát. A munkahelyi öltöző bekamerázása nemhogy nem függ össze a munkaviszony rendeltetésével, de szigorúan tilos is! Mindenképpen kérjünk szakértőtől segítséget, ha ilyet tapasztalunk!

„A munkáltató nem tiltotta meg, hogy magáncélra is használjam a céges laptopot, ezért rendszeresen használom, érhet emiatt baj?”

A válasz: sajnos igen. Főszabályként elmondható, hogy a céges számítógépek magáncélú használatához a munkáltató kifejezett engedélye szükséges, így, ha nem lett megbeszélve, hogy „otthon” is használhatjuk, akkor az azt jelenti, hogy nincs rá jogosultságunk. A hallgatás nem beleegyezés!

„Állásinterjú előtt lecsekkolhatja a Facebook profilom a munkáltató?”

Igen, a munkáltató leellenőrizheti a Facebookon található, nyilvános közzétételű adatokat, ezért fontos a megfontoltság, amikor közzéteszünk információkat magunkról a különböző közösségi portálokon. Ennek az indoka a munkáltató jogos érdeke, hiszen fontos felmérnie a kockázatot, ami egy nem megfelelő munkavállaló alkalmazásában rejtőzhet.

„Követelheti-e a munkáltató azt, hogy emailen küldjem el neki az erkölcsi bizonyítványom szkennelt másolatát, illetve készíthet-e a munkáltató másolatot az erkölcsi bizonyítványomról?”

A válasz: nem. A munkáltató kizárólag arra jogosult, hogy személyesen megtekintse az erkölcsi bizonyítványt, de már arra nem jogosult, hogy arról fotót/ másolatot készítsen. Ráadásul az e-mailen történő elküldés esetén fennállhat a hamisítás kockázata is. Végtére is, nem kerül sokba kitörölni egy – két nem tetsző sort 🙂

„Facebookozhatok munka közben?”

Alapvetően a munkáltató döntése, hogy engedélyezi-e a különböző közösségi oldalak használatát munkaidőben. Egyes kutatások szerint sokkal hatékonyabbak azok a munkahelyek, amelyek ésszerű keretek között engedélyezik az ilyen oldalak használatát, mint amelyek nem, egyszerűen azon okból kifolyólag, hogy ha jól érzi magát a munkavállaló, jobb eredményeket ér el.

Ha azonban engedélyezi a munkavállaló a közösségi oldalak használatát, akkor annak tartalmára vonatkozóan nem terjed ki ellenőrzési joga, magánéletünkbe nincs betekintése joga! Éppen ezért veszélyes – még ha számos előnnyel is jár – megengedi a munkahelyen a közösségi oldalak használatát.

„Egészségügyi alkalmassági vizsgálat – a munkáltatónak a betegségeimre vonatkozó adatokat is be kell mutatnom?”

Nem. Az egészségügyi alkalmassági vizsgálat kizárólag azt a célt szolgálja, hogy kiderítse, hogy az adott munkát elvállalni szándékozó alany fizikai – vagy éppen mentális – okból alkalmas-e az adott munkakör végzésére. Így tehát kizárólag arról kaphat tájékoztatást a munkáltató, hogy az adott személy alkalmas-e az adott munka végzésér. Azzal is fontos tisztában lenni, hogy az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot kizárólag egészségügyi dolgozó végezheti, és a munkáltató képviselője szigorúan nem vehet részt a vizsgálatnál!

„Átvizsgálhatja a munkáltató a csomagomat/ ruházatomat a munkahelyre beérkezéskor/munkából hazamenet?”

Erre a választ a vagyonvédelmi szabályozás körében találjuk. Alapvetően csomagot vagy ruházatot átvizsgálni akkor lehet, ha fennáll a szabálysértés vagy a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja. Így például, ha ruházatunkba rejtett számítástechnikai eszközök kilógnak a zsebünkből, az megalapozza az átvizsgálást.

„Köteles vagyok-e alávetni magam a munkahelyen alkohol vagy drogtesztnek?”

A munkahelyi drogtesztelésről – ha az a munkakör sajátosságaiból nem adódik, például a katonák esetében – általánosságban elmondható, hogy az csak a munkavállaló hozzájárulásával történhet, és kizárólag szakértő végezheti. Azonban semmi nem zárja ki azt, hogy a munkáltató orvoshoz küldjön bennünket a munkavégzésre való alkalmasság megállapítása érdekében, amely már okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Alkohol tesztnek alapvetően kötelesek vagyunk alávetni magunkat, azonban ezzel a munkáltató nem élhet vissza! Nem irányulhat az alkoholteszt elvégzésére kötelezés a munkavállaló zaklatására!

„A munkaviszony megszűnését követően mi történik a régi levelezőfiókommal? A volt főnököm nyugodtan végig olvashatja az összes emailt?”

Az erre a kérdésre adott válasz hasznos lehet mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára. Alapvetően az a legjobb megoldás, ha a munkaviszony megszűnését követően az adott email címre a továbbiakban nem teszik lehetővé a kimenő és a bejövő levelek forgalmát. A levelezést kifejezetten tilos a felettes részére továbbítani, így a kérdésre adott válasz nemleges, a volt főnök jogszerűen nem olvashatja végig a korábbi levelezést! Sőt, a munkahelyi levelezőprogramban tárolt privát levelezést sem olvashatja el a munkáltató.

Azonban ne feledjük, hogy a munkaviszony megszűnését követően is terhel minket a titoktartás, külön titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül is! Nem mentesít a munkaviszony megszűnése!

„Otthoni és távoli munkavégzés megfigyelése – A koronavírus idejére mindenkinek otthoni munkavégzést rendeltek el. Megfigyelhet-e az interneten keresztül a munkáltató?”

Az effajta megfigyelés alapja a munkáltató jogos érdeke lehet, hiszen hogyan máshogy teljesíthetné a munkáltató a munkavégzés-ellenőrzési kötelezettségét, ha semmilyen ellenőrzési lehetősége nincs, ha otthoni vagy távmunkavégzésre esik a szó? Így tehát igen, megfigyelhet a munkáltató, az már más kérdés, hogy az jogos, vagy nem. Így egy esetleges sérelem esetén mindig fontos az esetről esetre történő megvizsgálás. Így például általában nem lehet jogos alap a billentyűzet vagy az egérmozgás megfigyelése, a munkavállaló tartózkodási helyének megfigyelése – különösen a munkaidő lejártát követően -, de a képernyőfelvételek sem.

Reméljük, hasznos információkkal szolgálhattunk! Kérdésed van? Ne habozz, írd meg nekünk!

—Jelen cikk nem minősül jogi tanácsadásnak és nem helyettesít egyéb hivatalos eljárást!—

Szóljon hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.