Jogsértést követek el cégnevemmel? Queen’s Gambit Tanácsadó Kft. – avagy felhasználhatjuk-e híres sorozatok/filmek címeit?

Fővárosi székhellyel alapított céget Queen’s Gambit Tanácsadó Kft. néven Polgár Judit, a kétszeres női sakkolimpiai bajnok.

Ismerősen csenghet a Queen’s Gambit név (magyar cím: Vezércsel), ami nem is csoda, hiszen ez a sorozat hosszú ideig vezette a Netflix top 10-es listáját.

Felhasználhatjuk-e azonban ezeket a címeket cégnevünkként, ahogyan a Queen’s Gambit Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság tette? Kell-e ahhoz engedély, hogy egy sorozat nevét (vagy bármely más híres megjelölést) feltüntethessük cégnevünkben? Milyen engedély kell ehhez és kitől kell kérni? Hogyan kerülhetett bejegyzésre Magyarországon cég Queen’s Gambit Tanácsadó Kft. név alatt?

 

Ezt vizsgálja a hatóság cégalapításnál a választott névvel kapcsolatban – törvényi követelmények, amelyeknek meg kell felelnie a cégnévnek

Alapvetésként fontos tudni, hogy a cégnév elsődleges célja, hogy cégünk azonosítását lehetővé tegye, illetve, hogy más, azonos vagy hasonló tevékenységű cégtől megkülönböztesse. Ebből logikusan származik az az elengedhetetlen követelmény, hogy Magyarországon nem lehet bejegyezve két azonos nevű cég, tehát a cégbíróság hivatalból visszautasítja kérelmünket, ha már létezik azonos névvel bejegyzett más cég.

Ezen alapvető követelményen kívül a cégbíróság még számos feltétel teljesülését vizsgálja, azt azonban nem, hogy sérti-e valakinek a jogát, hogy a bejelentő a Queen’s Gambit megjelölés használja cégnevében. Ez nem jelenti azonban azt, hogy ezek a híres megjelölések szabadon felhasználhatóak lennének.

Beperelhetnek azért, ha engedély nélkül használok fel cégnevemben híres megjelöléseket?

A válasz – talán nem is meglepő módon – igen. Attól, hogy a cégünk bejegyzését engedélyezte a cégbíróság, később még meglepetések is érhetnek bennünket egy-egy vaskos felszólító levél formájában, például, amelyben nagy összegű kártérítést követelnek tőlünk vagy éppen perrel fenyegetőznek, mert mi hosszabb vagy rövidebb ideig jogosulatlanul használtuk a mást jogosan megillető megjelölést. Sok esetben előfordul az is, hogy már hosszabb idő óta használjuk cégnevünket és ekkora már nagy összeget fektettünk a reklámozásba, védjegyekbe ,stb., és ilyenkor elég fájó lehet, ha egy esetleges per nyomán le kell mondanunk cégnevünkről. Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő körültekintéssel válasszuk meg cégnevünket.

Mi alapján perelhetnek be?

Maradjunk a Queen’s Gambit Tanácsadó Kft. példájánál.

Meglátásunk szerint ez a cég már a közeljövőben perek sorával szembesülhet, amennyiben nem szerzett használati engedélyt a ’The Queen’s Gambit’ védjegy jogosultjától. Ha rendelkezik ilyen engedéllyel, vagy más körülmény alapján jogszerű a használata, természetesen biztonságban érezheti magát. Tudnunk kell azonban arról, hogy amikor cégnéven gondolkodunk, nemcsak arra kell figyelemmel lennünk, hogy Magyarországon van-e már azonos névvel működő cég, hanem arra is, hogy van-e ezzel a névvel esetleg korábbi időponttól fogva védelem alatt álló védjegy. A védjegy jogosultja ugyanis – az egyéb feltételek teljesülése esetén – felléphet az ellen, hogy a Queen’s Gambit nevet használjuk cégnévként. Könnyen belátható az, hogy magunk sem örülnénk annak, hogy kitalálunk egy megjelölést, hírnevet szerzünk neki, pénzt fektetünk bele, más pedig learatja sikereinket. Éppen ezért a jogi szabályozás is ehhez próbál idomulni és a védjegy jogosultjának kizárólagos használatot biztosítani.

Egyébként a THE QUEEN’S GAMBIT megjelölés 2019. július 26. napja óta a NETFLIX javára áll oltalom alatt, így tehát amennyiben a Queen’s Gambit Tanácsadó Kft. alapítói nem kértek és kaptak engedélyt a védjegy használatára a NETFLIX-től, könnyen lehet, hogy súlyos kártérítési összegek áldozataivá válhatnak a jövőben.

Ha nem teljesen ugyanaz a megjelölés, akkor már használhatom?

Ezt minden konkrét esetben egyedileg vizsgálni kell, azonban általánosságban elmondható, hogy a szabályozás igyekszik az ilyen kiskapukat is zárva tartani. Szemben a közhiedelemmel, ha az általunk választott megjelölés – jelen esetben cégnév – nem azonos, csak hasonlít a Queen’s Gambit-re – így például Queen’s Gambling – könnyen lehet, hogy a fogyasztók össze fogják téveszteni a két megjelölést, és ebben az esetben a későbbi megjelölésnek – a jogosult fellépése esetén – nem lehet létjogosultsága. Így tehát arra se próbáljunk játszani, hogy más által kitalált nevet minimálisan megváltoztatunk azt feltételezve, hogy ez már nem ugyanaz, tehát nem perelhetnek be!

Hogyan használhatom mégis a Queen’s Gambit megjelölést?

Nincs akadálya annak, hogy akár a védjegy tulajdonosától, akár az egyéb más jogosulttól engedélyt kérjünk a megjelölés használatára, amely használat biztosítására használati szerződést köthetünk. Ez a használati szerződés biztosítja a megjelölés használatának jogszerűségét.

Mi lehet annak a következménye, ha kiderül, hogy jogosulatlanul használok egy megjelölést?

A jogosulatlan használatnak – a körülményektől függően – lehetnek súlyos és kevésbé súlyos következményei is. Könnyen belátható, hogy egy több évig történő jogosulatlan használat súlyosabb következményeket vonhat maga után, mint az egyszeri alkalommal elkövetett jogsértés.

Amennyiben jogosulatlanul más megjelölését használjuk, az többek között kérheti, hogy távolítsuk el a megjelölést mindenhonnan, ahol használtuk (pl. internetes oldalról, termékekről). Talán ez mondható a legenyhébb szankciónak. A jogosult felléphet azonban kártérítés iránti igénnyel is, amely a használat intenzitásától és idejétől függően magasabb összeg is lehet.

Összefoglalva tehát, minden esetben érdemes végiggondolni akár a cégnév választásnál, akár egyéb megjelölés kiválasztásánál, hogy létezik-e olyan korábbi jog, amely alapján a használatuk jogsértő lehet, mert a jelentős vagyoni hátrány mellett cégünk jóhírnevének sem előnyös, ha fény derül a jogsértésre.

Kép forrása: https://baylorlariat.com/2021/01/22/review-the-queens-gambit-revolutionizes-chess/

Jelen cikkünk nem minősül jogi tanácsadásnak és nem helyettesít egyéb jogi eljárást! A cikk kizárólag a Fowler&Tanner lawsense szakmai véleményét tartalmazza!

 

Szóljon hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.