Telekvásárlás illetékmentesen? Naná!

A magyar jogszabályok szerint vagyonszerzés esetén illetéket kell fizetni, jellemzően lakás és gépjármű vásárlása esetén.

Tudtad, hogy lakóház építésére alkalmas telek vásárlása esetén nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned? Az általában nem köztudott illetékmentességet maga az Illetéktörvény mondja ki.

Érdemes figyelemmel lenni erre a mentességre, ugyanis sok esetben nagyobb összeget spórolhatunk meg vele a már egyébként is az egekbe szökő ingatlanárak mellett. Az Illetéktörvény alapján egységesen minden ingatlan után (1 milliárd forint alatt) a vételár 4 százalékával megegyező vagyonszerzési illetéket kell megfizetnünk NAV felé, amely például országosan átlagos vételárnak számító 20 millió forint esetén 800.000 forint kiadást jelent. És még semmit sem költöttünk magára az újonnan megvásárolt ingatlanra.

Mindezt a költséget NEM KELL MEGFIZETNED a lakóház építésére alkalmas telektulajdon vásárlása esetén, ha vállalod, hogy 4 éven belül a telekre lakóházat építesz. Az illetékmentesség további feltétele, hogy a lakóház alapterülete elérje a helyi településrendezési tervben meghatározott maximális alapterület 10 százalékát (megtalálhatod az egyes helyi önkormányzatok honlapján).

Különösen érdemes mindezt figyelembe venni abban az esetben, amikor új lakóház építése, vagy egy már megépített megvásárlása között vacillálunk.

Szóljon hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.